Thuis ‘s avonds op de bank trek je al gauw een fles open en op stap ‘s nachts aan de bar bestel je er al gauw een. Het is erg smaakvol en veel mensen lusten er, op zijn tijd, wel glaasje; het gaat hier over wijn. Je bent vast wel bekend met de smaak, maar heb je ook al ooit een wijnproeverij geprobeerd? Nog niet? Lees dan gauw verder.

Wat houdt een wijnproeverij in?

Een wijnproeverij is niet meer alleen iets voor de kenners en de echte fijnproevers. Maar iedereen kan tegenwoordig wel ergens in de buurt terecht voor een paar mooie glazen wijn. Vaak is het zo dat je een stuk of 5 glazen wijn krijgt, die je gaat beoordelen, onder het genot van wat hapjes. Daarnaast zal degene die je de wijn aanbiedt nog wat leuke feitjes over de desbetreffende wijn vertellen. Zo wordt een wijntje ineens een hele beleving.

Waarop wordt de wijn beoordeeld?

Als je als amateur naar je eerste wijnproeverij toe gaat is het natuurlijk handig om te weten waarop je een wijn nu eigenlijk kan beoordelen. De volgende zintuigen gebruik je om tot deze beoordeling te komen; zien, ruiken en proeven. Met de eerste twee om alvast een voorproefje te krijgen en met de laatste als belangrijkste. Vergeet voor het proeven niet om je glas even te laten walsen, je laat hem dan ronddraaien om aroma’s vrij te laten komen. Al slurpend kan je de allerbeste de wijn proeven en tot je nemen om te bepalen of het wat voor jou is.

Het proeven van wijn gaat als niet kenner vaak over je eigen waardering. Zie het als een manier om erachter te komen welke wijnen jij nou echt lekker vind. En nog een dikke tip: spuug de wijn niet uit zoals de kenner, dit voor optimaal resultaat.